PETER

FRANUS

Malé vinařství velkého vinaře, které zatím díkybohu pro nás lítá tak nějak pod radarem. Peter začal s vínem již v roce 1979, kdy vyráběl pro jiné vinařství Chenin Blanc a Zinfandel, na který se specializuje převážně dodnes. Působil jako zaměstnanec v apelaci Mount Veeder, která mu následně velmi přirostla v srdci a hrozny v ní nakupuje od svých známých dodnes. Jeho největší devízou je jistojistě vinice Brandlin, která se nachází na samém vrcholu Mount Veeder a je z ní neskutečný pohled na jižní údolí Napy. Vinice je převážně písčito-kamenitá a tak její hrozny dávají perfektní podklad pro krásný a strukturovaný Zinfandel. Peterovo vinařství nenajdete nikde při cestě, tím, že je opravdu malý producent, tak své sudy uchovává a víno vyrábí ve vinařství Laird dole v údolí Napy. Zaměření je tedy převážně na Zinfandel, dále pak také ale na skvělý Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Albrino a také prakticky nedostupný Chenin Blanc. Peter totiž vyrábí dohromady cca 55.000 lahví vína za rok, přičemž dominuje právě Zinfandel. Dále také nelze opomenout jeho poměrně mladý experiment, kterému se již však velmi daří a to konkrétně dvě vína z apelace Lake County, která se nachází severovýchodně od Napa Valley a z tamních hroznů vyrábí Red Hills blend a také Zinfandel, obojí naleznete v naší nabídce.

© 2021 by Wine Man s.r.o.