MŮJ PŘÍBĚH

Chcete víno, na degustaci nebo vyškolit personál v restauraci? Napište mi!

„Myslím si, že víno by mělo být hlavně zábavou. I přes své vinařské vzdělání a svou sommelierskou praxi, nahlížím na víno jako na věc, která má především lidi bavit. A to se snažím přenést do své nabídky vína, degustací i vzdělávací akademie.“ MF

                                                                                                                                                

 

Proč to dělám?

Na trhu je spousta společností a sommeliérů, kteří se zabývají vínem. Dnes už to dělá velmi mnoho lidí, protože je to momentálně trendy a bohužel podle toho některé nabídky vína tak vypadají. Upřímně si nedokážu představit, že bych si z toho všeho měl vybírat vína, aniž bych měl svoje sommeliérské vědomosti. Vybírám do tohoto projektu jen to nejlepší a nejzajímavější co jsem kdy kde ochutnal. Nemusí to samozřejmě chutnat všem, v tom je krása diverzity vína. Ochutnávky se snažím dělat poutavě a zábavně, stejně tak svou vinnou akademii. Nejde mi o nudné tříhodinové přednášky, chci, aby si moji klienti odnesli jak vědomosti a zkušenost, tak zážitek.

Co nabízím jinak než konkurence?

Co se týká nabídky VÍNA, je to velmi malé, pečlivě vybrané a aktualizované portfolio vín, se kterými jsem se za těch 8 let setkal. Podle mého názoru se prakticky nedá sáhnout vedle. A když si nebude jistí, nejsem jeden z těch snobských sommeliérů, takže mi můžete kdykoliv bez obav zavolat nebo napsat pro radu a dostane se Vám upřímné odpovědi na cokoliv.

Moje DEGUSTACE si prý samy získávají velkou pověst a také to podle pravidelné obsazenosti tak vypadá. Snažím se je dělat zábavnou formou, mluvit o přímých návštěvách vinařství, konkrétních vinařích, ale také přidávám osobní zážitky z restaurace nebo sommeliérského života.

Moje vinná AKADEMIE je zatím projekt, který je v plenkách, ale cílem této části je vzdělávat v oblasti vína zábavnou, a hlavně i praktickou formou. Není to jen o tom poslouchat v učebně teorii, chci nabízet velké množství vzorků vína z různých oblastí, dělat srovnání jednotlivých regionů z celého světa a také cestovat s „třídou“ přímo k vinařům na vinice a do sklepa. Z Akademie byste si měli odnést nejenom papír o absolvování, ale také hromadu ochutnaných vín a jeden velký zážitek.

Kdo mě inspiruje?

Inspiraci projektu jako takovou přímo nemám, protože ostatní konkurence pokrývá vždy všechny možné segmenty a ceny a tím logicky upadá na kvalitě. Mým cílem je nabízet služby sommeliera mimo restauraci v osobním životě. Ze sommelierského a osobního hlediska to je několik lidí, stojí určitě za to zmínit Justina Leone (extravagantní sommeliér jehož přednášky jsou dokonalé), Roberta Parkera (nejlepší odborník na víno na světě) a Yoav Gilat (majitel Cannonball a High Dive). Z České Republiky to je pak určitě Kuba Přibyl (nejlepší český sommelier), David Böhm (majitel a šéfkuchař restaurace Medité a dovozce skvělého španělského vína) a z vinařů Roman Fabig (v eshopu).

Jaké je mé oblíbené víno?

Kdybych měl vybrat jen jednu odrůdu, určitě to bude Pinot Noir. Jak říká spousta mých bývalých kolegů číšníků "Piňot". Pro mne nabízí neskutečnou strukturu a pokročilý milovník vína najde v Pinotu tolik, jaké v žádné jiné odrůdě. Nejvíce fandím Kalifornii a Oregonu, dále pak italský region Alto Adige a jejich Pinot Nero a samozřejmě také Burgundsku. Další odrůdou, která mne naprosto fascinuje je Zinfandel. Hlavně ty vína, která pocházejí ze starých vinic skvělých vinařů v Kalifornii. V bílých jednoznačně vede Riesling z Německa a Sauvignon Blanc od nás nebo z Francie.

Z Čech a Moravy je to opět překvapivě Pinot Noir (hlavně ten od Milana Sůkala, Tomáše Springera a z českého čedičového podloží), Ryzlink Rýnský z severu Čech, terroirový Sauvignon Blanc od Romana Fabiga a nově jsem se také zamiloval do Frankovky, když jí někdo umí udělat tak skvělou jako Patrik Staško ve svém NaturVini na Moravě nebo vinaři v sousedním Rakousku v oblasti Burgenland.

Čeho chci dosáhnout?

Rád bych stál za větší popularizací toho dobrého z toho nekonečného množství vína, které je u nás v ČR v nabídce. Rád bych vzdělával veřejnost tou zábavnou formou a nechával v nich nejen vědomosti a zkušenosti, ale také hlavně zážitky a vzpomínky. Rád bych dělal degustace, na které se nezapomíná. Rád bych uspokojil každého, kdo kdykoliv zatouží po dobrém víně. A rád bych jednou vyráběl své vlastní víno pod vlastní značkou. 

Kdo tedy jsem a jaké jsou mé zkušenosti s vínem?

Pracuji s vínem už přes 8 let. Z praxe stojí zmínit restaurace Ambiente Čestr, Dock House, Nejen Bistro a George Prime Steak. Vlastně celý svůj sommeliérský život se motám kolem masa a steaků. Dále jsem také absolvoval k dnešnímu dni již ke stovce degustací, sám jsem jich již pár desítek uspořádal také. Mám za sebou několik obrovských veletrhů jako je ProWein v Dusseldorfu a VinExpo v Bordeaux. Letos se poprvé chystám na Vinitaly. Pro člověka, který s vínem obchoduje, je nesmírně důležité neustále ochutnávat nová vína a já se toho snažím držet nejenom na degustacích, ale také cestováním do vinných oblastí. Kromě Moravy a Čech jsem se již vydal za vínem do Itálie, ve které jsem byl zatím pětkrát, Francie, Rakouska a Kalifornie.

 

Svůj první sommeliérský certifikát jsem získal v Akademii Ambiente po absolvování základních kurzů. Jako sommeliér se musíte neustále vzdělávat, a proto trvalo jen pár let, než jsem dokončil další kurz, který už je na mezinárodní úrovni, a to Wine and Spirit Education Trust Level Advanced přes rakouskou Weinakademii. Dále jsem si naordinoval několika měsíční kurz přes San Francisco Wine School, který ze mě udělal certifikovaného specialistu na kalifornská vína a oblasti. V České Republice jsem první, kdo se tímto titulem může pyšnit. A jelikož již druhým rokem nestuduji nic, rozhodl jsem se povýšit svou úroveň vzdělání WSET z úrovně Advanced na Diplomu, která je posledním krokem ke zkoušce na titul Master of Wine.

© 2021 by Wine Man s.r.o.