7 tipů jak se přestat stydět a začít mluvit správně o víně

Určitě to znáte. Máte svá oblíbená vína a rádi byste o nich vyprávěli vašim přátelům. Nebo třeba popsali sommelierovi v restauraci jaké víno by vám měl vybrat. A nebo jste ve sklepě s vinařem a nevíte jak jeho víno popsat. Jenže se "stydíte" protože vlastně nevíte jak o víně mluvit. V nejlepším případě vinaři či obsluze po ochutnání jejich vína řeknete s dobrým úmyslem, že je "zajímavé" což je paradoxně to nejhorší co z vás může vypadnout. Dnes mám pro vás 7 způsobů, kdy se během pár minut naučíme jak velmi jednoduše, efektivně a rychle popsat víno, které si například chcete koupit ve vinotéce a nechcete hrát "etiketovou ruletu". Pokud máte náš lednový balíček, sáhněte pro lahev a jdeme na to!

TIP ČÍSLO 1: NEBOJTE SE MLUVIT O CENĚ

Ať už na vinném lístku, v regálech obchodu nebo v našem portfoliu vín na e-shopu se nachází desítky až stovky vín. Nejjednodušším způsobem jak zkrátit seznam vín, která chcete potenciálně koupit, je přiznat cenu. Jde o obchodní transakci, nikoliv první rande či přiznání platu u hypotéky. Možná si to teď myslíte, ale ve skutečnosti vás žádný solidní prodejce nebo sommelier nebude soudit když budete chtít víno za pár stovek. Jestli totiž nevyjevíte cenu, kterou jste ochotni za víno zaplatit, často ztrácíte především svůj čas.


TIP ČÍSLO 2: SPECIFIKUJTE CUKERNATOST VÍNA

Základní věc, která vám může zkazit celý dojem z vína. Většina lidí po celém světě vyhledává vína suchá, ale pokud máte rádi polosuchá vína? Nebojte se to říct. Neboť žádné suché víno, i když bude z teplé oblasti a tím v aroma i chuti bohaté na zralé ovoce, vám nevynahradí vaší "touhu" po cukru. I přes masivní rozpuk suchých vín jak u nás, tak ve světě, jsou regiony kde vína s větším zbytkovým cukrem dosahují obrovského věhlasu a i vysokých cen. Příkladem za všechny je německá oblast kolem řeky Mosely.


TIP ČÍSLO 3: NEBUĎ KYSELEJ!

Mým prvním tipem v tomto tématu bude nepoužívat zdrobněliny. Pokud jste muž, na nějž jdou nejlepší léta a do toho používáte termíny jako kyselinka a tříslovinka, riskujete, že skončíte s polosladkým růžovým. A teď vážně. Popis kyseliny a třísloviny byste měli instantně zařadit do vašeho slovníku. A že je to pro vás nové? Až budete příště ve vinném baru, zkuste si objednat tři bílá vína. Jedno ze střední Evropy, další z jižních evropských zemí nebo z Nového světa. Pozorujte jak "vysokou" kyselinu mají. Zjistíte že vám třeba vysoká kyselina rakouských či německých vín nevyhovuje a máte o starost méně.

TIP ČÍSLO 4: TŘÍSLOVINY / TANINY

Ne každý má rád mohutná plná červená vína s vysokou tříslovinou vhodná k vyzrávání jako jsou vína z Bordeaux, španělská Rioja nebo americká Napa Valley. Nejčastěji těmto lidem nevyhovuje tzv. "trpkost" těchto vín. Mohou za to třísloviny, které jsou obsažené ve slupce, třapině či peckách hroznů. Zráním na sudu se tato vlastnost dá podstatně zjemnit, ale třeba ani to není váš šálek kávy, tak se nebojte to říct. Jinak se vám může stát, že místo rakouského Zweigeltu, severoitalského Lagreinu nebo moravské Frankovky dostanete víno, které bude sice splňovat všechny vaše požadavky, ale bude "trpké".


TIP ČÍSLO 5: VÁLÍTE SUDY NEBO NE?

Zrání vína v sudech se netýká pouze vín červených. Například Chardonnay je bílou odrůdou, která dává nejlepší vína teprve poté, co si chvíli odpočine v dubovém sudu. Na vinaři je potom jaký sud zvolí, jestli malý (barrique) nebo velký, jestli použije úplně nové sudy, část nových nebo jen třeba starší použité. Toto rozhodnutí má vliv na výsledné víno a také na vaše rozhodování. Pro někoho může být mohutné máslové a toastové Chardonnay ze centrální části americké Napa Valley to pravé, pro jiného to může být pravý opak a radši by sáhnul po stejné odrůdě z francouzského Chablis, které obecně dává velmi svěží a energická vína. Tohle je ale extrémní příklad, nebojte se však o použití sudu mluvit, oceníte to.


TIP ČÍSLO 6: EVROPA vs. NOVÝ SVĚT

V dnešní době není složité získat zboží z druhého konce planety. A nejinak je tomu i s vínem. V nabídce tuzemských prodejců lze kromě evropských vín najít vína z USA, Austrálie, Argentiny, Chile nebo Nového Zélandu. Pokud si některou z těchto zemí, či spíše její vína oblíbíte a třeba novozélandský Sauvignon Blanc je pro vás to nejlepší víno na světě nehledě na výrobce, nebojte se to přiznat. Paleta odrůd ale i stylů vína po celém světě je velmi široká a znalý sommelier bude vědět, že i když v nabídce nemá zrovna vámi požadovaný Sauvignon, může vám nabídnout jemu velmi podobné víno z jiné zěmě či oblasti. Například takové Verdejo ze severozápadního Španělska by bylo skvělým náhradníkem pro takového zákazníka.

TIP ČÍSLO 7: OSOBNÍ PREFERENCE

Ve finále není nad vaší preferenci. Pokud jste milovník červených vín a dáváte si v restauraci steak z tuňáka s mangovým pico de gallo, nenuťte se k bílému vínu, i když po tom situace volá. Obraťte se s touto prosbou na sommeliera a věřte že pro něj to bude výzva večera vám najít víno, které vám sedne jak k pokrmu ale hlavně i vám a udělá vám příjemný večer.


Líbil se nám článek? Navštivte náš Facebook / Instagram nebo www.2winelovers.cz a nechte nám komentář, lajk či zprávu!


Chcete se dozvědět o víně více? přijďte na jednu z našich degustací nebo si vyzkoušejte náš degustační balíček, kde najdete každý měsíc 6 unikátních vín, která jsme pro vás vybrali z celého světa.


Krásnou neděli přeje Matouš, Adéla a Dante.

Nejnovější příspěvky

© 2021 by Wine Man s.r.o.